2015. december 24., csütörtök

Karácsony Koreában

Mivel közeleg a Karácsony én is kezdek ünnepi hangulatba kerülni :). Ezért ajándékként egy írást hozok nektek  a koreai Karácsonyról. 

      

Mint tudjuk Koreában az emberek nagy része a buddhizmus 70% és mindössze 30%-uk keresztény vallású, ez ellenére egyre inkább elterjedt a Karácsony ünneplése. Csakúgy mint Japánban és Kínában. Azonban ezek közül az országok közül Dél-Korea az egyetlen, ahol a Karácsony nemzeti ünnep (Dec. 25.). 
 Koreára is érvényes a mondás, hogy " Ahány ház, annyi szokás." Keresztény ünnep lévén azt gondolhatnánk, hogy a szokások is nagy részben egyeznek. De itt jön a képbe Korea és a szerelem. Ha a szerelemről van szó, Korea viszi a pálmát, ha esély van rá, az ünnepeikbe bele csempészik a romantikát és több ünnepük  is a turbékoló galambocskákról szól ( White Day, Ppeppero Day, Valentin nap). És ta-da ez a karácsonnyal sincs másképp. Ilyenkor a szerelmes párok kéz a kézben sétálnak és élvezik a meghitt pillanatot, vagy épp a számtalan remek program egyikét. 
Karácsony közeledtével a csapból is karácsonyi slágerek szólnak. Azok a klasszikusok, amiket minden ember kivülről fúj. Ezek a slágerek melengetik a szíünket és még jobbsn rá hangolnak az ünnepre. Ezeket halljuk a bevásárlóközpontokban, rádióban, éttermekben. Szöulban ha végig sétálunk a hó födte utcákon vagy éppen a karácsonyi ajándékokat igyekszünk beszerezni, kpop előadók slágerei hallatszanak mindenfelé, melyek üzenete a szeretet és a másik iránti kötődés. Lényegében végül is ez a Karávsony igazi üzenete. 
A koreaiak nagy része hasonlóan fogja fel a karácsonyt, mint más szeretethez kötődő ünnepet. Barátaikkal, kedvesükkel, töltik el az időt, elmennek valahová , vagy beülnek egy kávézóba. Míg nálunk ilyenkor minden a különféle ajándékokról szól. Náluk még mindig túlnyomó részt a pénz az ajándék. A koreaiaknál egy bevett szokás, hogy különféle alkalmakra pénzt ajándékoznak (karácsony, újév, szülinap esküvő). Náluk ez ugyan olyan normális, mint nálunk pl., hogy minden alkalomra ajándékozunk virágot. A másik érdekesség, a karácsonyi torta 크리스마스 케이크. Ilyenkor a kávézók és cukrászdák telis- tele vannak karácsonyi diszitésű tortákkal. Sok esetben ajándék helyett is ezzel lepik meg egymást az emberek. 


Az ottani karácsony, mint eddig is olvashattátok leginkább a párokról, mint a családról. De a hagyományos karácsonyi tradíciók is jelen vannak a romantika rózsaszín fátyla alatt. 

A templomok karácsony idejére színes fényekkel vannak dekorálva, egy hatalmas fényes vörös kereszttel megkoronázva a templomok tetején. A fiatalok csoprtokba verődnek. a templomban összegyűlnek és karácsonyi dalokat énekelve meglátogatják az idős embereket, akiknek egyedül töltik az üünnepet. A kórust forró itallal szoktál kinálni és megvendégelik őket. Ekkortájt azok az emberek is meglátogatják a templomokat, akik nem mélyen vallásosak, mondván "Karácsony van, gyerünk!"
A leginkább fényárban úszó épületek mégis a plázák. Úgy néznek ki, mint valami hatalmas ékkövek lennének szana széjjel szórva a városban. 


A családi hangulatban eltöltött vacsora közkedvelt, mivel ijenkor egybe gyűlik a család apraja-naggya. Az ünnepi vacsora hallatán mindenkinek a finom káposztaleves, hal és a beigli jut eszébe. Most mindenkinek az jár a fejében, na jó ezt tudjuk, de hogy néz ez ki Koreában? Az emberek többsége még ilyenkor is előszeretettel látogat el egy étterembe, hogy ott töltse el a karácsonyi vacsorát. Azok, akik inkább meghitt környezetben ünnepelnek, azoknál a hagyománypos nemzeti ételek jelennek meg az asztalon.



A gyerekek epekedve várják a Jézuskát, Mikulást, aki elhozzá a levélben kért ajándékokat. Minden gyerek Karácsonyának fénypontja. A koreai apróságok a 산타 할아버지 santa harabojit várják, aki a megszokottól eltérően kék ruhát visel. 



És végül a 10 legkedveltebb karácsonyi látnivaló és program

1. Sinchon-i karácsonyi vásár
2. Óriás karácsonyfa a városházán (főtér)
3. A diótörő
4. Lotte World - nagy karácsonyi fesztivál
5. Seoul Land - karácsonyi buli
6. Koreai gyermekközpont hómezeje
7. Konjiam Síparadicsom
8. Korcsolyázás
9. Karácsonyi vacsorák
10. Szöuli Milleniumi Hilton Karácsonyfa és Karácsonyi vonat










Ezzel az írással kívánok mindenkinek áldott, békés, boldog Karácsonyt! vagy ahogy koreaiul mondják Jeulgaeun krismas doeseyo' (즐거운 크리스마스 되세요).


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.