2015. december 20., vasárnap

A koreai, mint a világ legnehezebb nyelveinek egyike

        Igen, nem csal a szemed! Egy nemrégiben végzett felmérés alapján a koreai nyelv bekerült a  világ legnehezebb nyelve közé (12. hely). De ez ne riasszon el, hiszen magyarként Te máris a világ második legnehezebb nyelvét beszéled, méghozzá anyanyelvi szinte. 
Ezek után nincs mitől félned. És minden csak akarat kérdése. A világ legkönnyebb nyelvét sem fogod tudni megtanulni, ha nincs meg a kellő motiváltság, akarat, elszántság és persze bele fektetett energia. A nyelvtanulás nem egy két hetes folyamat, igen hónapokba, lehet pár évbe is bele telik mire elsajátítod az általad választott nyelvet. De ne feledd a kemény munka mindig meghozza a gyümölcsét. 
          Ha most ezt az írást olvasod az azt jelenti, hogy érdeklődsz az ázsiai nyelvek iránt, ami nagyszerű :) . 


A koreai Észak és Dél-Koreai hivatalos nyelve. A világon 80 000.000-an beszélik. A világ 7000 nyelve között a 12. helyet foglalja el. A nyelvészek mai álláspontja szerint az altaji nyelvek külön ágát képezi, a mandzsu-tunguz és a japán áll a legközelebb hozzá. Tipológiai szempontból ragozó (agglutináló) nyelv, ragokat és névutószerű alakokat használ. Azonban még így is nagymértékben fordulnak elő benne az ún. kínai kölcsönszavak, ugyanúgy, mint a japánban és a vietnamiban. Ezeket a kölcsönszavakat nevezük sino-koreai szavaknak. Korea hosszú időn keresztül erősen függött Kínától.

A korai nyelv és a Hangul kialakulása 


A kínai nyelv hosszú ideig óriási szerepet játszott a térség kultúrájának fejlődésében. Sokáig minden tudományos és irodalmi mű csak kínai nyelven jelent meg. Azonban a kínai fogalomírás rendkívül nehéz. 
A koreai nyelvet négy fejlődési szakaszra oszthatjuk fel: ókoreai, középkoreai, modern koreai és a mai koreai nyelvre.

Ókoreai

Az ókoreai nyelvet a három koreai királyság kezdetétől (Silla, Kogurjo, Pekcse) az Egyesített Silla végéig tartó időszak alatt használt változat i.e. 1.sz.-935. Nagyon kevés ókoreai nyelvemlék maradt fenn.

Középkoreai 

A közép koreai nyelv a 10.-16.század között beszélt koreai. 

Modern koreai

16-19. században beszélt koreai nyelv.

Mai koreai 

Bár hivatalosan Észak- és Dél-Korea is koreainak nevezi nemzeti nyelvét, a két országban használt nyelvváltozatok között a politikai elszigeteltség miatt felerősödtek a különbségek. Az észak-koreai nyelv és a dél-koreai nyelv irodalmi nyelvei saját fővárosaik dialektusához igazodtak.

A korai nyelv és ABC (Hangul 한굴) a koreaiak Szedzsong 
세종대왕 nevéhez kötik és nagyon büszkék saját ABC-jükre és a világ egyik lgtudományosabb írásrendszerének tartják. A hangul 1443-ban jött létre, Szedzsong király a hatékonyabb kultúrális ismeretek elsajátítása céljából megbízott egy tudóscsapatot egy könnyen elsajátítható írásrendszer megalkotásával. És valljuk be sikerült nekik, nekem 20 perc alatt sikerült megtanulni. 

Az írást ismertető mű a 훈민정음 (Hunmin csongum , azaz "A nép helyes kiejtésre tanítása c. kapta. A koreai nyelv azonban sosem tudta kiszorítani a kínai nyelvet, így Korea továbbra is kétnyelvű maradt. A  koreaiak által is használt kínai írásjelek az ún. Hanja. De a hanjáról majd egy következő írásomban szólok részletesebben. 
Remélem felkeltettem az ördeklődésedet és kedvet kaptál arra, hogy belevágj a koreai tanulásába :)





          

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.